“Schat, ruik jij dat ook?” “Nee, wat dan?” “Ja, ik ruik ook niks. Moet je niet beginnen met koken?” Grapje. Negen van de tien keer ruiken vrouwen wel “wat”, en weten zij precies wanneer wij al zijn begonnen met koken. De vrouwenneus is namelijk echt een meesterdetective.. En dat zeg ik niet (alleen) om autogeurtjes te verkopen. ;)

Vrouwenneuzen zijn gevoeliger voor (auto)geurtjes

Want er is meer. Uit wetenschappelijk onderzoek van Oliveira-Pinto, Santos, Lent en anderen (2014) blijkt dat vrouwen geuren niet alleen sneller detecteren, maar ook beter kunnen benoemen. Of het nou pindakaas is, aangebrande spinazie of een rooklucht. De zogenaamde bulbus olfactorius - het hersengebied dat geurprikkels uit de neus ontvangt - bevat bij vrouwen meer dan anderhalf keer zo veel hersencellen als bij mannen: 16,2 miljoen in plaats van 9,2. Dat is nogal een verschil: eentje die ongetwijfeld bijdraagt aan de verschillen tussen het mannelijke en vrouwelijke reukvermogen, volgens Julie Bakker, hersenonderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Begrijp je nu waarom je vrouwen minstens net zo blij worden van een autogeurtje? 

Welk geurtje?

Dan is de vraag: welk autoparfum? Welke koop je nu voor wie? Niet iedere geur past bij iedere vrouw. Logisch, toch? Want net als de ene man de andere niet is, geldt dat ook voor vrouwen (gelukkig!). En dus ook voor de autogeurtjes. Vandaar onderstaand overzicht. 

De vrouwelijke compagnon van Freek Vonk: de avonturier
Word je vaak omschreven als energiek, avontuurlijk en misschien zelfs wel impulsief? Kun je maar moeilijk stilzitten? Ben je graag in beweging? Ga je graag naar buiten? Om te wandelen, of misschien wel te trainen voor een marathon? Niet alleen omdat dit je fysieke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid bevordert? Dan is een autogeurtje met citrus sowieso een goede keuze. Citrus werkt namelijk opwekkend. Geeft de energie een boost. Ideaal voor vrouwen die willen stralen.

De powervrouw
Hoe zit het met het zelfbeeld? Helemaal in orde, of kan de eigenwaarde wel een boost gebruiken? In beide gevallen is parfum met bergamot, zoals “Green Forest & Bergamot” een uitstekende keuze. Bergamot ondersteunt het zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfliefde. Want zeg nou eerlijk: welke vrouw wordt daar nou niet blij van?

De lieveling
Zorgzame vrouwen zijn graag betrokken bij anderen. Zonder woorden te gebruiken, weten zij precies hoe anderen zich voelen, en wat zij kunnen doen om hen te ontlasten. Hun aandacht is sterk gericht op de ander. Maar juist daarom mogen deze vrouwen zichzelf niet vergeten. Een geur met jasmijn is dan een heel passend cadeau. Jasmijn helpt namelijk ontspannen, iets wat juist uitdagend is voor de vrouw bij wie anderen altijd op de eerste plaats staan. 

De creatieveling 
Sommige vrouwen barsten van de creativiteit. Ze zitten altijd vol met leuke ideeën, zijn een ster in probleemoplossend denken… En multitasken? Eitje! Deze vrouwen staan daardoor veel AAN, en kunnen het lastig vinden om uit hun hoofd te komen. Altijd is er wel een fantastisch idee dat uitgewerkt kan worden. Daarom is een autoparfum met een vleugje vanille een aanrader! Vanille stimuleert namelijk zowel de creativiteit als de rust en ontspanning. En laat dat laatste nou ook nodig zijn om tot de beste ideeën te komen! 

Geurtips:
Voor de echte vanillelovers:

Ook wel dol op een vleugje Coca Cola? Ga voor de variant van Air Pure

De denker
Er zijn vrouwen die daadwerkelijk alles onthouden. Lijstjes? Die hebben zij niet nodig. Hun hoofd lijkt net een georganiseerde encyclopedie en agenda in één. Deze vrouwen weten dan ook precies hoe hun doelen te bereiken, en de geur van munt - zoals Arbre Magique - Menta Glaciale - kan hen daar alleen maar bij ondersteunen. Munt versterkt de focus. Zorgt voor een frisse geest. Het is dan ook niet voor niets de geur van concentratie. 

Vrouwen en autogeurtjes: een match made in heaven

Volgens mij is er nu écht geen goede reden meer op te noemen waarom autogeurtjes enkel voor mannen zouden zijn. Juist omdat vrouwen een bijzondere gevoeligheid hebben voor geuren, en zij daardoor dus nog meer zouden kunnen profiteren van autogeurtjes. Sorry, guys, alhoewel je nu wel een cadeautip rijker bent. En dat is ook wat waard. Toch?

 

By Rogier Kramer

Share:

Just added to your wishlist:
My Wishlist
You've just added this product to the cart:
Go to cart page