We hebben allemaal weleens uitjes gegeten. Of knoflook. Of iets anders waar onze darmen op reageren. Vervelend, want dat gevoel kennen we allemaal. Maar wat als je de auto start, en een vergelijkbare geur ruikt zonder dat jij, of een van de medepassagiers, de “aanstichter” kon zijn van de vieze geur in de auto?

Ondanks dat je direct de neiging hebt om de nare geur te bestrijden met de fles deodorant die je voor vertrek nog even vlug in je tas hebt gestopt, is het niet geheel onverstandig om eerst te kijken waar de vieze geur vandaan komt. Want met een vieze geur in de auto probeert je fantastische wagen je iets duidelijk te maken. Dat iets niet helemaal lekker loopt.

De vraag is alleen: WAT? Om je te helpen in geval van 'stinkgeurtjes', hebben wij hieronder de 4 meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet. Inclusief oplossingen, natuurlijk. Want die lucht van rotte eieren wil je niet. Vooral niet ‘s ochtends om 07.00 uur, of zelfs eerder. Blegh.

De airconditioning is toe aan een spa-momentje

In de zomer is het ongetwijfeld je allerbeste vriend: de airconditioning. De koelte? Heerlijk! Als het tegelijkertijd ook je allergrootste vijand is door de onaangename geur die vrijkomt wanneer je hem inschakelt, is het tijd voor een reinigingsbeurt. Desinfectie. Zuivering. Een spa-momentje. Daarvoor kun je het beste een reinigingsspray gebruiken. Zo’n eentje waarmee je tekeer mag gaan als de ramen en deuren gesloten zijn én de airco op volle toeren draait. Word je daar toch niet zo wild van? Als alternatief bestaat er ook speciaal schuim dat je rechtstreeks op de verdamper spuit. Beide producten zijn verkrijgbaar bij autospeciaalzaken.

De pollenfilter voelt zich verwaarloosd

Het interieurfilter dat de lucht, die via de ventilatieopeningen de auto binnenkomt zuivert, is regelmatig aan vervanging toe. Niet gek, overigens. Een filter zorgt ervoor dat pollen en andere “gevaarlijke indringers” geen kans krijgen om de auto binnen te komen. Net een mondkapje dus.

En ook een mondkapje kun je niet eindeloos dragen. Ook deze moet je regelmatig vervangen in het geval jij je immuunsysteem niet al te veel wilt belasten. Datzelfde geldt ook voor de pollenfilter. Als je die niet vervangt, kan de samensmelting van bacteriën echt een ongelofelijke stinklucht teweegbrengen. Vooral als er vocht bij komt. Vergeet dus niet de pollenfilter te vervangen!

Vocht: de stille indringer 

Hij werd hierboven al even kort genoemd: vocht. Als het muf ruikt, zit er meestal vocht ergens in de auto. No worries, dat kun je niet voorkomen. Vooral in de herfst en winter niet, en je onverwachts zeiknat geregend bent net nu jij eens (voor de eerste keer) al wandelend onderweg was naar de auto. Ook dan komt vocht naar binnen. Vandaar die (snel) beslagen ramen. Super irritant. Want nu kun je weer de auto schoonmaken. De kinderen op de achterbank grijpen hun kans wanneer zij zien dat de autoruit beslagen is. Tekenen op de ruiten is veel leuker dan op een vel papier. Datzelfde geldt voor Galgje. Of boter, kaas en eieren.

Hoe dan ook: het probleem van de ‘beslagen autoruiten’ en de consequenties ervan, worden verergerd wanneer de auto onvoldoende onderhouden wordt. Verstopte afvoeren of poreuze afdichtingen? Schimmelvorming ligt op de loer! En van de vieze geur die dan vrijkomt, word je allesbehalve blij. Grijp daarom in met speciale ontvochtigers. Je reukzintuigen zullen je dankbaar zijn!

Ventileren? Dat is toch wat langer geleden dan gedacht…

Net als wij mensen het nodig hebben om te ventileren, heeft de auto die behoefte ook. Juist wanneer het vochtig is.

Om de nare luchtjes die hiermee gepaard gaan te voorkomen, is het belangrijk om de ventilatie nooit voor een langere tijd uit te schakelen. Of in de recirculatiestand te laten staan. Datzelfde geldt trouwens ook voor de airconditioning. Zet ‘m aan, zelfs als het “overbodig” is of lijkt. Daarmee voorkom je niet een vieze geur in de auto, maar ook schade aan de airco zelf.

Het brandstof- en uitlaatsysteem ervaart wat struggles

Ruikt het naar rotte eieren? Dat kan duiden op problemen met het brandstof- of uitlaatsysteem. De geur van de kleine hoeveelheid waterstofsulfide of zwavel in de brandstof wordt niet volledig verbrand en omgezet in (geurloos) zwaveldioxide, met een stanklucht waar je u tegen zegt, tot gevolg. Super vervelend. Vooral omdat dit probleem in de regel enkel kan worden ontdekt en opgelost in de garage. 

Voorkom een nare lucht in de auto met deze 3 unieke tips:

In het ideale scenario heb je natuurlijk helemaal geen nare luchtjes in de auto. Deze 3 tips gaan je hier ongetwijfeld bij helpen:

1. Selfcare. Zorg net zo goed voor je auto, als je voor jezelf zorgt. Of voor je partner, vriend(in) of misschien zelfs wel kinderen. Check regelmatig hoe ‘t gaat. Hangt er iets in de lucht? Letterlijk? Neem de signalen serieus. Negeer het niet.
2. Autogeurtjes. Heeft dit nog toelichting nodig? Nee. Met een geurtje ruikt je auto altijd frist. Punt uit. Ga hier direct naar onze webshop.
3. Bevrijd je innerlijk kind. Als kind vond je het hoogstwaarschijnlijk maar al te interessant. Al die knopjes. Hoe leuk was het om te spelen met de ramen? Open, dicht, open, dicht. Na het lezen van bovenstaande begrijp je waarom dat eigenlijk hartstikke goed is voor je auto. Ontwaak het kind in je. Speel met de knopjes. Maar vertel hem of haar wel af te blijven van de airbag. Wel zo handig.

Heb jij nog een vierde tip? Of een vraag over de geur in je auto? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of stuur direct een mail naar info@autogeurtjes.nl

 

 

 

 

Geposted von Rogier Kramer am Von Rogier Kramer

Teile diesen Beitrag

Just added to your wishlist:
My Wishlist
Just added to your cart:
My Cart